АНАЛІЗ МОЛОКА
Реалізація фермерських проектів у сімейному господарстві
Перша сучасна лабороторія молока в Україні дозволяє:
ПОКАЗНИКИ АНАЛІЗУ
Що ми аналізуємо
ЯК ПІДВИЩИТИ ПРИБУТКОВІСТЬ МОЛОЧНОГО БІЗНЕСУ
Крок 1. Відбір проб молока.
Інформація по показниках:
% Білка в молоці |
Стандарт для України 3%. – Діапазон може коливатись від 2,5% -3,5%. Вміст залежить від породи, годівлі, стану здоров’я. Використовується для оцінки повноцінності годівлі. Є орієнтиром для оцінки можливостей виробництва сирів |
% Жиру в молоці |
Стандарт для України 3,4%. – Змінна величина . Діапазон може коливатись від 2% до 7%.Вміст залежить від породи, якості годівлі, стану здоров’я. (Характеризує стан здоров’я і повноцінність годівлі. Є орієнтиром для оцінки можливостей виробництва: вершків, сметани, масла. |
Лактоза молока |
Вміст лактози (молочного цукру) в молоці 4,5% -5%. Діапазон коливань незначний. |
Точка замерзання молока |
0, 535 С – 0,55 С. Показник може змінюватись при захворюванню на мастит. |
Сухий залишок |
це вміст в молоці поживних речовин. Залежить від здоров’я корів та раціону годівлі. |
Сухий знежирений залишок |
це вміст в молоці поживних речовин, за винятком молочного жиру. Залежить від здоров’я корів та раціону годівлі. |
Кількість соматичних клітин |
Підвищення вмісту соматичних більше 200 000 в 1 мл молока – показує на інфікування вимені інфекційним агентом. |
Азот в сечовині молока |
Дає можливість оцінити збалансованість годівлі корів по енергії та протеїну. |
Як відбувається відбір:
- Клієнт погоджує час і дату відбору із спеціалстами ЛАДС
- Відбір проб молочним дорадником проводиться під час доїння індивідуально від кожної дійної корови
- Для відбору молока використовують молокоміри компанії Tru-Test
- Для нових клієнтів перші три відбори та аналізи проб молока відбуваються – безкоштовно!
- Відібране молоко у пробірках доставляється у лабораторію в офіс ЛАДС
Коли потрібно здійснювати відбір:
- Кількість корів повинна бути не менше 50
- Починаючи з 7 дня лактації до періоду виходу на сухостій
- Кожні 30 днів для формування бази даних та можливості відслідковувати зміни
Отримані результати та аналіз дозволяє Вам… або 11 причин чому корисний лабораторний аналіз молока?
- Вичислити протеїнову та енергетичну складові кормового раціону
- Оцінити рівень засвоєння коровами азоту корму
- Уникнути можливих негативних наслідків, пов’язаних з продуктивністю та відтворенням
- Визначити захворювання корів на ранніх стадіях ( субклінічна форма кетозу та ацедозу)
- Впливати на рівень захворювання маститу
- Визначити проблемні місця в менеджменті корів ( утримання, годівля, доїння, відтворення
- Відслідковувати ефективність використання медикаментів для лікування
- Покращити якісні показники молока
- Правильно приймати менеджерські рішення
- Займатися селекцією тварин і подальшим їх правильним розведенням
- Синхронізувати результати аналізу із програмою обліку, що використовується господарством ( Орсек, Плем офіс, UNIFORM, DAIRYCOM, 1С та інші)
Крок 2. Лабораторні аналізи молока.