В межах проекту «Розвиток молочного бізнесу» у різних районах Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей діє 26 молокозливних пунктів, які через мережу кооперативів надають своїм членам послуги по збору, охолодженні та реалізації молока.
Кожний молокозливний пункт обладнаний металевим модулем у якому знаходиться охолоджувач молока об’єм якого в середньому становить 700л., аналізатор молока «Екомілк», а також лабораторне обладнання для проведення аналізу молока. Пункт прийому молока обслуговує один працівник член-кооперативу, який проходить необхідне навчання і постійно підвищує свою кваліфікацію.
Для успішної подальшої реалізації молока ми постійно відстежуємо та дбаємо про його якість. Обладнання на молокоприймальному пункті та сучасна лабораторія дає змогу виміряти вміст жиру (3,4 – 3,9%), вміст білка (3,0-3,5%), густина молока (1,027 г/см3), вміст води (0-2%), зробити аналізи на бактеріальну забрудненість, визначити кислотність молока 17-18°T.
Отримавши якісну сировину, Об’єднання кооперативів та локальний кооператив дбають про його реалізацію. Ми постійно розширюємо географію збуту молока від членів-кооперативу. Партії молока реалізовуються на великі молокопереробні підприємства потужністю 10-70 тон молока за добу; збут підприємцям з можливістю переробки та реалізації молока від 200-500л за добру; прямий продаж молока через кооперативи на місцеві ринки (до 100л в день); збір молока та його реалізація на кооперативну переробку молока.
Кооперативи мають декілька варіантів збуту виробленого молока:
- Збут на молокозавод
- Збут посередникам / підприємцям
- Прямий продаж сирого молока (на ринках, в т.ч. стихійних або напряму споживачам)
- Власна переробка та збут продуктів переробки
- Використання для власних потреб (у ОСГ значна частина молока до 30%)
Тому з метою збільшення об’єму молока та послуг необхідно збільшувати кількість сімейних і реконструйованих ферм та доїнь на пасовищах, тобто системи виробництва молока де немає контакту молока з руками доярів та повітрям в корівнику. Кількість молока, яка буде отримана в даних місцях, дасть змогу отримати партію молока з добрими якісними показниками для переробки.
Осним напрямком роботи з покращення якості молока будуть навчання і консультування власників сімейних та реконструйованих з постійним аналізом молока в лабораторії, що дозволить суттєво впливати якість молока. Аналогічна робота буде зосереджена в громадах, де буде здійснюватись доїння на пасовищі. Персонал з догляду за коровами повинен теж пройти відповідне навчання.
Для стабільності якісних параметрів молока повинно спрацьовувати три основні принципи (завдання):
- Отримання якісного молока.
- Вчасне охолодження і правильне зберігання молока
- Ефективне транспортування молока