
20 цікавих фактів про молоко
- On 19.09.2019
- Молоко — самодостатній продукт.
Молоко здавна вважали їжею, а не напоєм. У ньому міститься близько 200 активних компонентів, а стакан молока є повноцінним разовим прийомом їжі. Примітно, що у селах і сьогодні можна почути застаріле «поїсти молока».
- Ми п’ємо молоко протягом більш 10 000 років.
Ще наші предки змогли оцінити користь молока. Найдавніші останки одомашненої корови, відомі сьогодні археологам, датуються VIII тисячоліттям до н. е. А це значить, що ми п’ємо коров’яче молоко вже більше 10 тисяч років.
- Ультра пастеризація — найбільше досягнення у сфері харчових технологій минулого
століття.
Технологію ультра пастеризації молока і асептичну упаковку Tetra Pak винайшли у 1960-і. Це дозволило збільшити термін зберігання молока до півроку. У 1989 році ультра пастеризацію назвали найбільшим досягненням у сфері харчових технологій ХХ століття.
- Молоко допомагає боротися з безсонням.
Молоко має седативну дію на організм людини і розслабляє нервову систему. Стакан теплого молока із додаванням ложечки меду і щіпки мускатного горіха — найпростіший і дуже дієвий рецепт від безсоння.
- Дієтологи рекомендують вживати щодня 3 порції молочних продуктів.
Норма молочних продуктів для дорослої людини складає 350-400 грамів на день. Денний молочний раціон може складатися, наприклад, з 150-200 мл молока, кефіру, ряжанки чи йогурту, 100-120 грамів сиру і 30-40 грамів твердого сиру.
- Молоко краще споживати окремо.
Щоб молоко добре засвоювався, його рекомендують вживати окремо від інших продуктів харчування. Але є один виняток: молоко можна поєднувати з крупами. І краще його не кип’ятити, а додавати теплим у вже готову кашу. Радимо використовувати ультра пастеризоване молоко: завдяки щадній, проте ретельній термообробці у ньому немає небезпечних мікроорганізмів, однак максимально зберігаються поживні речовини, вітаміни, мінерали, цінний білок казеїн. Таке молоко корисне і цілком безпечне — його не потрібно кип’ятити, можна просто наливати у склянку або кашу прямо з пакета.
- У світі переробляють понад 650 млн тон молока на рік.
Усі молочні підприємства світу переробляють понад 650 млн тон молока на рік або 1,8 млн тон у день. А ось одна корова дає від 11 до 23 літрів молока у день, і за своє життя «виробляє» для нас у середньому 200 000 склянок молока.
- Сонячні промені руйнують корисні речовини, які містяться у молоці.
Під впливом світла у молоці руйнуються жири, білки, вітаміни і амінокислоти. Зберігатися такий продукт повинен у спеціальній асептичній упаковці — багатошарових картонних пакетах, які надійно захищають вміст від негативного впливу зовнішніх чинників, включаючи ультрафіолетове випромінювання.
- Склад молока складний і різноманітний.
У молоці — 87% води, решту 13% складають вітаміни, мікро- і макроелементи, білки, амінокислоти і багато інших корисних речовин. Всього у ньому містяться близько 80 мінеральних елементів, причому в ідеальній для засвоєння нашим організмом формі.
- Молоко скисає під час грози.
Вчені пояснюють це дивовижне явище впливом довгохвильових електромагнітних імпульсів або сферіксів. Втім, механізм цього впливу їм досі не вдалося розгадати.
- У білий колір молоко забарвлює білок.
Своїм кольором молоко зобов’язане білку казеїну. Він утворює кулясті частки — міцели, які і забарвлюють молоко у білий колір.
- Переварювати молоко допомагає лактаза.
Раніше молоко пили тільки діти. Організм дитини виробляв особливий фермент лактазу, який розщеплює лактозу і дозволяє організму засвоювати молоко. У дорослих цей фермент був відсутній, однак поступово, в результаті генетичної мутації, він почав вироблятися і у дорослих жителів Північної Європи — як необхідністю компенсувати нестачу вітаміну D, котрий синтезується в організмі людини під впливом сонячних променів. Погода у Північній Європі дула дощовою і похмурою, тож вибір багатих на вітаміни їстівних рослин був невеликий. Еволюція знайшла вихід із цього становища, подарувавши людині здатність засвоювати молоко і отримувати з нього потрібні елементи і вітаміни, у тому числі вітамін D.
- Молоко виводить токсини з організму.
Молоко містить білки лактоглобуліни, які зв’язують і виводять з організму шкідливі речовини. Саме тому усім працівникам шкідливих виробництв безкоштовно видають «молоко за шкідливість».
- Молоко — найдоступніше і найбільш ефективне джерело кальцію.
Кальцій необхідний організму для зміцнення кісток і зубів. І саме у молоці він знаходиться у найбільш засвоюваній формі. Добова норма споживання кальцію повинна становити від 1000 до 1200 мг. У склянці молока міститься близько 300 мг кальцію.
- За аюрведою молоко — продукт найвищої благості.
За аюрведою молоко є одним з найцінніших продуктів харчування, оскільки воно має цілющий вплив на організм людини. Послідовники цього древнього вчення радять споживати молоко з прянощами і спеціями.
- Молоко підтримує м’язову масу.
При активній фізичному навантаженні протеїн у м’язах руйнується. Компенсувати його недолік допомагає молоко — джерело легкозасвоюваного білка. Саме тому спортсмени після тренування п’ють молочні коктейлі.
- Молоко — джерело унікального білка казеїну.
78-87% від усіх молочних білків становить казеїн, якого немає ні в яких інших продуктах. Це джерело таких цінних мікроелементів як кальцій і фосфор. У коров’ячому молоці казеїну у 300 разів більше, ніж у жіночому грудному молоці.
- Молоко має молодильні властивості.
Ще красуня Клеопатра приймала молочні ванни і славилася своєю оксамитовою шкірою. Сьогодні вчені розкрили секрет її краси: амінокислоти, що містяться у молоці, зволожують шкіру, надають їй пружності та еластичності.
- 1 червня у всьому світі відзначають Всесвітній день молока.
1 червня обрано для святкування Всесвітнього дня молока не випадково. Більшість країн, які підтримали ініціативу ООН щорічно відзначати день молока з метою популяризації молочних продуктів, вже мали свій національний день молока. І найчастіше він випадав саме на цю дату.
- Регулярне споживання молока розвиває інтелект.
У найдавніших священних писаннях Ведах зазначається, що коров’яче молоко — це унікальний продукт, який не має аналогів у всьому Всесвіті. Він сприяє швидкому розвитку тонких тканин головного мозку — інтелекту.
0 comments on 20 цікавих фактів про молоко