А чи стресують корови?
- On 05.08.2020
Температура навколишнього середовища та вологість повітря визначають ступінь теплового стресу, якого зазнають корови. Він негативно впливає на молочну продуктивність, відтворювальну здатність, споживання корму та імунітет як молочних, так і сухостійних корів. Корови – досить чутливі до дії високих температур і влітку часто страждають від теплового стресу.
- Тепловий стрес – стан організму тварини – який виник під дією утримання на протязі певного періоду часу в середовищі, показники якого перевищують верхню межу оптимальних показників для даного виду тварини.
Легкий тепловий стрес у корів
- Лежачі тварини важко дихають («насоси»), підвищена частота дихання (> 80 вдихів / хвилина)
- Тварини менше лежать, стоять довше, переважно на протягах, наприклад, у відкритих воріт і у поїлок
- Температура тіла підвищується (ректальна температура > 39°С)
- Відбувається зниження надоїв та вмісту % жиру в молоці (в одиничних випадках)
Середній тепловий стрес у корів
- тварини голосно дихають з витягнутою шиєю і відкритим ротом;
- споживання корма відчутно знижується (10-25%);
- виробляться більше слини -> слина на морді
- виділення поту на боках і спині;
- кількість сечі знижується, сеча стає більш концентрована;
- через три дні знижуються надої і % жиру в молоці;
- зниження кількості випадків проявів «охоти», її виявлення ускладняється, дуже рідко є випадки яскравих проявів.
Найпростіший метод мінімізувати тепловий стрес у корів – забезпечити їх на протязі дня в достатній кількості чистої води.
Вода — найважливіший поживний елемент для корів улітку. Доведено, що вона допомагає охолодити корову та покращує споживання корму. Тому тваринам необхідно забезпечити постійний доступ до свіжої, чистої і прохолодної води. Потреба корів у воді зростає удвічі при температурі близько 27 ◦С порівняно з 5 ◦С. Замість 110 -115 літрів води на день тварина випиває 170 літрів і більше.
Тепловий стрес і споживання корму
Частота дихання, подихів/хв. | <75 | 80 | 85 | 90 | 95 |
Зменшення споживання СР, % | 0 | 5 | 10 | 15 | 20 |
Споживання СР, кг/день | 24,2 | 22,9 | 21,75 | 20,5 | 19,3 |
Тепловий стрес завжди супроводжується окислювальним стресом. В організмі значно зростає потреба в антиоксидантах для боротьби з окислювальними агентами. Зруйновані вільними радикалами клітинні мембрани є воротами для розвитку інфекційних захворювань. Імунна система перебуває у пригніченому стані.
Збільшується частота виникнення маститів і тяжкість їх перебігу. Зростає вміст соматичних клітин у молоці. Сильніше проявляються гінекологічні захворювання, рівень безпліддя може підвищитися на 40—50%.
Мінімізація дії теплового стресу на випасі
- Зменшити час випасання в особливо жаркі проміжки часу
- На випасі створити місця затінку для відпочинку корів
- Забезпечити вільний доступ до води
- Затінити місце водонапування корів
- Забезпечити вільний доступ до мінералів (лизунці)
- Використання бікарбонату натрію (соди) або других продуктів с буферною дією: бікарбонату натрію від 150 до 300 г на голову в день, другі продукти у відповідності з інструкціями виробника;
Запобігання тепловому стресу і полегшення його перебігу є найважливішим завданням для власників молочних ферм у спекотливий період року. Заздалегідь продумана і вчасно впроваджена стратегія боротьби з тепловим стресом допоможе не тільки вберегти ферму від фінансових втрат, а й забезпечить безперервне виробництво молока протягом року.
З питань підвищення продуктивності корів, покращення якісних показників молока звертайтесь до спеціалістів Львівської Аграрної дорадчої служби.
0 comments on А чи стресують корови?