Про що ми забуваємо,коли хочемо отримати якісне молоко?
- On 20.08.2018
Здавалося б, нічого складного не має, щоб отримати якісне молоко: чисті та здорові корови, чисте молочне обладнання, чистота рук працівників машинного доїння, чистий фільтрувальний елемент та швидке охолодження молока. Навіть при дотриманні всіх цих параметрів не завжди ми отримуємо якісне молоко.
Візуально чисті поверхні, з якими контактує молоко, не зажди є запорукою отримання якісного молока. А проблема тут криється лише в тому, що залишки молока, які погано вимилися через недостатність миючих засобів чи їх неефективність або через відсутність гарячої води та часу експозиції (час витримки дії розчину на миючу поверхню), мають здатність накопичуватися тим самим слугуючи їжею для розвитку бактерій. Дуже швидко ці відкладення збільшуються і візуально ми їх бачимо у вигляді так званого «молочного каменю», який дуже важко зняти і потрібно не рідко застосовувати додаткові засоби для тертя чи шкрябання поверхні. Такий процес однозначно залишить на поверхні можливо і не видимі подряпини, що у свою чергу дасть можливість і бактеріям, і залишкам молока накопичуватися у недоступних місцях. Цей процес тривалий, але дуже ефективний для зниження якості молока. Як відомо для розмноження бактерій повинна бути вологість, субстрат (тобто, їжа) та температура вище 100С.
Для того щоб зрозуміти, що процес відкладання молочних залишків проходить на поверхні обладнання, найкраще необхідно взяти ліхтарик і посвітити, для прикладу, на поліровані поверхні з якими контактує молоко. Якщо поверхня втратила блиск, стала тьмяною, та й ще видно ніби райдужні кільця – це свідчить про перший етап відкладання мінералів молока на поверхні. При подальшому ігноруванні ситуації за деякий час на поверхні з’явиться білий наліт, який буде збільшуватися і стане шороховатим на дотик – це і є, так званий, «молочний камінь». Щоб усунути «молочний камінь» необхідно прикласти механічне тертя, що у свою чергу приведе до подряпин. В місті усунення «молочного каменю» наступний наліт буде утворюватися дуже швидко за рахунок нерівності поверхні молочного обладнання. Для того щоб не псувати молочне обладнання і зберігати стабільну якість молока не потрібно забувати про етапи миття молочного обладнання.
0 comments on Про що ми забуваємо,коли хочемо отримати якісне молоко?